Comunicat

Comunicat


In perioada 23-25 martie s-a desfasurat le Bucuresti Congresul Avocatilor 2017.
A fost un congres tematic, iar tema aleasa pentru acest an a fost "Avocatul si accesul la justitie".
Alaturi de membrii de drept ai congresului si de delegatii barourilor, institutiile publice si profesiile liberale au fost larg reprezentate, incepand cu Administratia prezidentiala, Parchetul general, CSM, Curtea de Apel Bucuresti, Uniunea Notarilor, Uniunea Executorilor judecatoresti si lista poate continua.

 


Tema accesului la justitie in Romania, un drept de altfel consfintit in Constitutie, a fost abordata din mai multe perspective.
Au fost abordate teme precum taxele judiciare exagerate, barierele lingvistice referitor la accesul minoritatilor etnice la justitie sau practicarea avocaturii clandestine de catre persoane fizice sau juridice.
Poate ca o coincidenta sau poate nu, in ziua de vineri 24 martie, asadar chiar in timpul derularii congresului, Presedintele Romaniei a promulgat, prin decret prezidential, Legea de modificare a Legii 51/1995 a avocaturii.
Promulgarea acestei legi in timpul Congresului poate fi interpretat ca un semn al aprecierii Administratiei prezidentiale fata de profesia de avocati si fata de reprezentantii institutionali ai acesteia.
La Congresul avocatilor, Baroul Salaj a fost reprezantat de decanul baroului, av Bogdan Ilea care este si membru de drept al Consiliului UNBR si de dna av Viorica Cobzas, de asemenea membru al Consiliului UNBR.
Domnul av dr Gheorghe Florea- presedintele Uniuni Nationale a Barourilor din Romania a mentionat public, in inchiderea Congresului, aportul adus de cativa avocati si decani de barouri, printre care si dl Av Bogdan Ilea, in promovarea intereselor legitime ale profesiei in cursul anului 2016, in contextul dezbaterii proiectului de modificare a Legii avocaturii nr. 51/1995.
In discutiile bilaterale, reprezentantii Baroului Salaj au transmis conducerii UNBR ingrijorarile si preocuparile curente ale avocatilor din Baroul Salaj, mesaje primite cu receptivitate de conducerea UNBR.